e-mail: kontakt@fundacjatulipan.pl,

O fundacji

Misją Fundacji Tulipan  jest pomoc drugiemu człowiekowi. Dajemy wsparcie skazanym przebywającym, opuszczającym Areszty Śledcze/Zakłady Karne i ich rodzinom. Fundacja Tulipan jest miejscem, gdzie każdy kto chce się zmienić – uzyska pomoc.

„NIE WAŻNE CO ZROBIŁEŚ, WAŻNE ŻE CHCESZ SIĘ ZMIENIĆ…”

Fundacja powstała w styczniu 2013 roku w Szczecinie – gdzie znajduje się  jej siedziba i prowadzony jest Punkt Konsultacyjny i korespondencyjny dla skazanych/byłych skazanych oraz członków ich rodzin. W fundacji działają grupy wsparcia, a także prowadzonych jest szereg inicjatyw, które mają za zadanie wspierać naszych podopiecznych.

W Fundacji Tulipan działają specjaliści (praktycy) – ludzie o wielkim sercu, doświadczeniu zawodowym i wiedzy. Specjaliści realizują szereg działań (programów grupowych i indywidualnych) na terenie zachodniopomorskich jednostek penitencjarnych.  W naszą działalność zaangażowani są także byli skazani, dziennikarze, artyści, publicyści, jak i instytucje, placówki, organizacje, które zapraszamy do współpracy.

Przychodząc do Fundacji Tulipan otrzymasz pomoc prawną, zawodową, szkoleniową, psychologiczną, terapeutyczną, socjalną, penitencjarną i postpenitencjarną.

Fundacja Tulipan zrealizowała już ponad 20 autorskich programów na terenie zachodniopomorskich zakładów  karnych, wydała 4 publikacje z zakresu pomocy penitencjarnej i postpenitencjarnej, zawodowej i profilaktycznej. Stworzyła liczne spoty propagujące pomoc skazanym – dotykające wielu problemów społecznych.

W 2016 roku fundacja otrzymała nagrodę główną Marszałka Województwa Zachodniopomorskiego i Wojewody Zachodniopomorskiego w kategorii „Szczególne i innowacyjne osiągnięcia w pomocy i integracji społecznej”. W 2017 roku Prezes Fundacji Tulipan otrzymała nagrodę Główną Marszałka Województwa Zachodniopomorskiego – Lider Ekonomii Społecznej 2016 w kategorii Animator Ekonomii Społecznej.

Naszym sukcesem jest zaufanie jakim obdarzyło nas tysiące skazanych, byłych skazanych i członków rodzin, którzy cyklicznie korzystają  z naszego wsparcia zmieniając swoje dotychczasowe życie na lepsze.

„NIE WSTYDŹ SIĘ PROSIĆ O POMOC, WSTYDŹ SIĘ KIEDY TEJ POMOCY NIE UDZIELISZ…”