Wsparcie socjalne – informacje

Przypominamy, że w Ośrodku Pomocy Postpenitencjarnej TULIPAN, osoby opuszczające jednostki penitencjarne mogą skorzystać ze wsparcia socjalnego (max. 3 miesiące od daty zwolnienia z jednostki penitencjarnej).

Pomoc socjalna świadczona jest w postaci:

– bonów żywnościowych – osoba zakwalifikowana do udzielenia pomocy, może otrzymać pomoc w postaci bonów, nie wyższą niż 500 zł przez cały okres udzielanego wsparcia;

– pokrywania kosztów czasowego zakwaterowania dla byłych skazanych -osoba zakwalifikowana do udzielenia pomocy, może otrzymać wsparcie w sfinansowaniu kosztów noclegu w hostelu/hotelu itp. do kwoty maksymalnie 800,00 zł dla jednej osoby lub miesięcznego kosztu najmu pokoju/mieszkania do kwoty 800,00 zł dla jednej osoby;

– pokrywania kosztów związanych z uzyskaniem dowodu osobistego oraz innych dokumentów niezbędnych do uzyskania pomocy – osoba zakwalifikowana do udzielenia pomocy może otrzymać pomoc w sfinansowaniu dokumentów niezbędnych do uzyskania dalszej pomocy/podjęcia pracy, np. koszt badań do celów sanitarno-epidemiologicznych.

WAŻNE!

Środki finansowe na ww. pomoc są ograniczone. Ośrodek Pomocy Postpenitencjarnej TULIPAN udziela pomocy WYŁĄCZNIE osobom, które wykazują chęć współpracy ze specjalistami w rozwiązaniu swojej sytuacji życiowej i wywiązują się ze wspólnie ustalonych działań służących skutecznej readaptacji społecznej.

Pozdrawiamy Was serdecznie i zapraszamy do kontaktu.