Resocjalizacja poprzez sztukę

Fundacja Tulipan zaprasza skazanych do innowacyjnego programu resocjalizacyjno – terapeutycznego z wykorzystaniem artterapii pn. „Czysty talent”.

Zadanie ma na celu aktywizację skazanych uzależnionych i zagrożonych uzależnieniem, poprzez działania terapeutyczno – resocjalizacyjne z wykorzystaniem artterapi. Prace, jakie wykonają skazani będą wymagały precyzji, kreatywności, planowania, zapamiętywania, myślenia przestrzennego, oraz strategii. Podczas warsztatów uczestnicy stworzą między innymi gry-układanki z filcu, obrazy inspirowane emocjami, przestrzenne prace ścienne, formy użytkowe jak np. serca z masy papierowej z osobistymi przemyśleniami, maski jako symbol powrotu do prawdziwej tożsamości, oryginalną biżuterię, misie, rzeźby z origami, poduszki itp.

Zwieńczeniem programu będzie wystawa prac osadzonych, prac, które odzwierciedlają ludzkie problemy, ale i zapisane w pamięci piękne chwile, przemyślenia.

Wykonane przez osadzonych przedmioty zostaną przekazane do zaufanych organizacji pozarządowych, pomagających dzieciom z alkoholowym zespołem płodowym oraz na oddziały psychiatryczne dla dzieci i młodzieży.

Program współfinansowany z budżetu Województwa Zachodniopomorskiego